Home

O nama

Cafe i restoran Vidikovac je mjesto gdje mnogi dolaze kako bi odmorili dušu, napravili predah uz kafu ili probali ukusne specijalitete te uživali u prekrasnom pogledu na Sarajevo.

Vidikovac se prostire na dvije etaže, pa svi oni koji su došli da provedu ugodno vrijeme svoje mjesto mogu pronaći u cafeu koji nudi veliki izbor toplih i osvježavajućih napitaka, kao i popularne nargile. Za one goste kojima više prija mirnija atmosfera, donja etaža je rezervisana za restoran u kojem sa porodicom, prijateljima ili poslovnim partnerima možete uživati u ukusnim specijalitetima nacionalne i međunarodne kuhinje. Gostima je također na raspolaganju i otvorena bašta sa obje strane objekta.

Zmajevac je brdo iznad Sarajeva, na koje se dolazi iz dva pravca, Vratnika i Sedrenika, a panoramski pogled na grad je nešto što svima ostane u dubokom sjećanju.

————
Vidikovac is a vantage point on Mount Trebević which probably offers the best view of Sarajevo, especially of the Old Town nestled on the slopes of the mountain.

Up until 1992 it was possible to reach Vidikovac, which is 1,164 meters above sea level, via the city's cable car. First installed in 1959, the cable car's starting point was on Hrvatin Street in Bistrik and the ascent took 12 minutes.

In addition to the cable car's terminus, Vidikovac also had a restaurant with a cafe bar. That was until 1992, but everything was destroyed during the last war, when Vidikovac found itself in the line of fire.

Renovation work on the cable car is expected to get underway soon, with hopes that it will help popularize this once beloved Sarajevo excursion spot.

The trip from Bistrik to Vidikovac should take all of 6.5 minutes and there are also plans to build a cafe/restaurant with a platform overlooking the city.
————

Gradskom dolinom svake četiri minute puše vjetar Bakijaš.


Grad Sarajevo je okružen planinama i leži u dolini rijeke Miljacke. U ovo gradskoj dolini postoji jedan prirodni fenomen koji mnogi danas ne poznaju, osim rijetkih naučnika i starosjedilaca.

Ovom dolinom puše poznati vjetar kojeg su Sarajlije prozvale bakijaš. Grupa istraživača je bila zaintrigirana njime te su istraživanjem došli do zaključka da bakijaš puhne u prosjeku svake četiri minute. Na platou ispod Romanije sastaju se dvije zračne struje, iz kojih se formira ovaj vjetar. Bakijaš ide preko Romanije, Pala, Borija i niz dolinu Sarajeva. Da bi se ovo provjerilo, nisu potrebni posebni instrumenti, jer građani propuhivanje i danas osjete. Nova urbanizacija Sarajeva i izgradnja je donekle smanjila utjecaj vjetra u novom dijelu grada, ali se ova pojava još uvijek može osjetiti naročito na istočnim padinama u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Baščaršija – Vidikovac

How to find us, now is bit easyer!Kako nas pronaći, potrudili smo se da Vam olakšamo!

Gepostet von Vidikovac Zmajevac am Mittwoch, 24. Januar 2018
Skenderija – Zmajevac

Ukoliko vam put sa Baščaršije, preko Ploče i Vratnika i nije na ruku, evo drugi prijedlog, kako sa Skenderije preko Bjelava i Sedrenika doći do nas :)Moramo napomenuti da u oba pravca vozi i gradski saobraćaj!Have a safe trip to best view on olimpic city Sarajevo!

Gepostet von Vidikovac Zmajevac am Donnerstag, 1. Februar 2018