Uncategorized

Bezos vs. Ambani: Oko čega se svađaju dvojica milijardera?

Svađa oko indijske maloprodajne kompanije suprotstavila je najveću svjetsku e-trgovinu Amazon i najveću indijsku kompaniju Reliance.

Kompanije su se našle u sporu jer su obje sklopile zasebne dogovore i istim indijskim dobavljačem – Future Groupom. Analitičari smatraju da bi pravna bitka u kojoj se američki gigant suočava s lokalnom perjanicom koja ima prednost domaćeg trenera, mogla oblikovati rast e-trgovine u Indiji u sljedećim godinama, piše BBC, prenosi Index.

  • Mislim da je ovo velik stvar. Amazon nikad nije imao ovakvog suparnika ni na jednom tržištu – kaže Satiš Mena (Satish Meena), viši analitičar konzultantske tvrtke Forrester.

Amazon je svog osnivača Džefa Bezosa (Jeff Bezos) učinio najbogatijim čovjekom svijeta (iako je u međuvremenu izgubio tu titulu) te transformirao globalnu maloprodaju. No, izvrši direktor Reliancea i najbogatiji Indijac, Mukeš Ambani (Mukesh), također ima sličnu reputaciju. Analitičari smatraju da će njegovi maloprodajni planovi predstavljati izazov Amazonu, kao i FlipKartu, kojem je vlasnik Walmart. Amazon agresivno širi svoju nazočnost u Indiji, gdje se nada profitirati na rastućem tržištu e-trgovine. Reliance također planira proširiti svoju e-trgovinu i svoje poslovanje mješovitom robom.

Bitka za Future Group

Future Group nedavno je sklopio ugovor s Reliance Industriesom o prodaji maloprodaje vrijedne 3.4 milijarde dolara. Od 2019. godine Amazon posjeduje 49 posto dionica Future Couponsa, što mu da je neizravni vlasnički udio u Future Retailu. Amazon tvrdi da je tom kupnjom dionica Future Groupu onemogućena prodaja odabranoj skupini indijskih kompanija, među ostalima i Relianceu.

Future Retail, koji uglavnom čine fizičke trgovine, teško je pogođen pandemijom i tvrdi da je dogovor s Relianceom ključan za spašavanje kompanije. Posljednja runda na sudu pripala je Future Groupu. Prošlog ponedjeljka, visoki sud u Delhiju poništio je odluku od prethodne sedmice kojom se prodaja zaustavlja. Amazon je uložio žalbu.

Ako se dopusti Relianceova kupnja, to bi njegovu maloprodajnom ogranku omogućilo pristup više od 1800 trgovina u 420 indijskih gradova, kao i veleprodajnom i logističkom ogranku Future Groupa.

  • Reliance ima novac i utjecaj koji je potreban na ovom tržištu, ali nema stručnost za vođenje e-trgovine – kaže Meena za BBC.

Ako Amazon uspije u svojim namjerama, usporit će planove ključnog konkurenta za proboj u e-trgovinu. Amazon i Reliance spremni su se boriti za indijsko tržište zbog iznimnog potencijala za rast.

  • Ne postoji nijedno drugo tržište nakon SAD-a i Kine koje pruža takve prilike – smatra Mena.

Indijski maloprodajni sektor vrijedi 850 milijardi dolara, ali trenutačno se samo jedan mali dio odnosi na e-trgovinu. No, Forrester ukazuje da će indijsko tržište rasti 25.8 posto godišnje i 2023. godine dosegnuti 85 milijardi dolara. Zbog toga je u e-trgovini sve veća gužva, a tržište je sve konkurentnije. Osim Amazona, WalMart je također sklopio partnerstvo s domaćim brendom e-trgovine FlipKartom. Uključio se čak i Facebook, plativši 5.7 milijardi dolara za 9.9 posto udjela u Jio Platformsu, kojem je većinski vlasnik Reliance Industries.

Mješovita roba najveći je zalogaj u maloprodaji u Indiji jer na to otpada oko polovice ukupne potrošnje. Trenutačno u e-trgovini dominiraju dugotrajni proizvodi poput mobitela. No, pandemija je ubrzala prelazak na e-trgovinu i kad su u pitanju svakodnevne potrepštine, dijelom i zato što Indija ima jedan od najstrožih lockdowna.

Mješovita roba postaje glavno bojište

  • Ljudi su zatvoreni u kućama, pa sve više njih koristi online usluge. Mješovita roba postaje glavno bojište, a Covid-19 je to samo ubrzao – kaže Himanšu Bajaj (Himanshu) iz konzultantske kompanije At Kearney.

Ovaj visokooktanski sukob između dvojice globalnih bogataša pokazuje koliko je tržište s najvećim potencijalom rasta na svijetu važno Bezosu i Ambaniju. To je također pokazatelj kako je stranim ulagačima teško poslovati u Indiji. Amazon je samo posljednja na popisu poznatih stranih kompanija koje nisu uspjele natjerati svoje indijske partnere da slijede naloge inozemnih arbitara, nego su se morale obratiti domaćim sudovima. Indija je nedavno izgubila dvije velike međunarodne arbitraže u poreznim sporovima protiv Cairn Energyja i telekomunikacijskog giganta Vodafonea.

  • Nema sumnje da će strani ulagači sa zaprepaštenjem gledati na ovu i slične situacije. Ova odluka poslat će signal da Indija nije pouzdano mjesto za ulaganje i poslovanje – rekao je za BBC Rupa Subramanja (Subramanya) iz Asia Pacific Foundationa of Canada.

Amazon vjerojatno neće odustati bez borbe, ne samo zato što bi ova akvizicija dala Relianceu ono što analitičari nazivaju “besprimjernom prednošću”. No, kad se nađe nasuprot domaćem konkurentu poput Reliancea, Amazon nije u ravnopravnom položaju.

Vladina pravila zabranjuju inozemnim e-trgovačkim kompanijama da drže vlastite proizvode ili prodaju privatne brendove izravno kupcima, što se smatra protekcionističkom politikom u korist lokalne maloprodaje. Amazon se također suočava s rastućim pritiskom kroz strože norme o korištenju podataka i sve češćim pozivima na samostalnost indijskog premijera Narendre Modija, zaključuje BBC. /AVAZ/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button