Magazin

Fojnički raj na zemlji: Pogorelica dragulj koji morate posjetiti

Do Pogorelice se dolazi iz pravca Fojnice. Asfaltna cesta prati tok rječice Željeznice do Dusine, nakon koje još je 4 kilometra makadamskim putem. Može se doći i iz pravca doline Neretvice ili iz pravca Kreševa.

Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja je svakako i Pogorelica, koja se nalazi južno od Fojnice i zapadno od Kreševa.

Pogorelica (1437) je dio 70 kilometara dugog planinarskog niza koji još čine planine Vranica (2112 m), Zec planina (1871 m), Matorac (1937 m), Vitreuša (1919 m), Bitovnja (1744 m) i Ivan-planina (1534 m).

Do Pogorelice se dolazi iz pravca Fojnice. Asfaltna cesta prati tok rječice Željeznice do Dusine, nakon koje još je 4 kilometra makadamskim putem. Može se doći i iz pravca doline Neretvice ili iz pravca Kreševa. Na Pogorelicu i Zec-planinu se nastavlja prema sjeverozapadu i zapadu planina Bitovnja koja istočno se nastavlja na Ivan-planinu, a prema jugu u župni, brdoviti teren Hercegovine. Sa zapadne strane Pogorelice teče Neretvica.

Na Pogorelici se nalazi, kao da je tu izrastao, planinarski dom Planinarskog društva “Pogorelica” iz Kiseljaka u kojem se uvijek možete osvježiti i nešto prezalogaijiti. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

/VIDIKOVAC/

 

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button