Magazin

FOTO: Planinarska staza “Zapadna zenička transferzala”

Najteži dio ture bio je, ustvari, spust, prvo do Gornje Zenice i lokaliteta Jelika, a onda i sa Kljuna do Vučjaka. No, malo šta se može mjeriti sa pogledom na Zenicu sa Kljuna, najljepšeg vidikovca na grad.

Koncepti novih planinarskih staza naša su osobenost koju njegujemo svih ovih godina. Iako “Zapadna zenička transferzala” nama nije nova, jer smo je mi i projektovali, ovo joj je tek naše drugo ponavljanje, ali se redovno pominje kao izuzetno zanimljiva. Po karakteru je trekking, dugoprugaška, hodačka tura. Predjeli granice Zenice sa Travnikom, Vitezom i Busovačom planinarski su, neshvatljivo, veoma malo korišteni, što je dijametralno suprotno od njihovog ogromnog potencijala.

Turu smo započeli na prijevoju Ovnak, u koloni od nas 40. Nakon prolaska kroz selo Grahovčići, popeli smo se na Šljivice, a potom i na Pecarnicu/Mandin Vis, tromeđu Zenice, Travnika i Viteza. Potom je uslijedio spust do sela Lupac preko Ibrahimovače, a onda izlazak na prijevoj Vjetrenice, što je polovina ture.

Prelaskom Vjetrenica, ušli smo u predio planine Kuber, na čiji vrh Saračevicu (957 mnv) smo se popeli preko Luga i Bivolca. Najteži dio ture bio je, ustvari, spust, prvo do Gornje Zenice i lokaliteta Jelika, a onda i sa Kljuna do Vučjaka. No, malo šta se može mjeriti sa pogledom na Zenicu sa Kljuna, najljepšeg vidikovca na grad.

Poslije 24 km, u zalazak Sunca, sa Vučjaka smo sišli u naselje Meokušnice.

Ova tura je imala i humanitarni karakter u kojem smo skupili 250 BAM za paketiće djeci Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica, preko organizacije Trčim za paketić.

U anketi, koju provodimo nakon ture, dobili smo visoke ocjene za njenu organizaciju i realizaciju, što nam je izuzetno važno za dalje aktivnosti.

Hvala našim planinarkama i planinarima na povjerenju i podršci našim vizijama i idejama planinarenja.

Galeriju fotografija, koje je zabilježio @zamnomadventures, pogledajte OVDJE.

/ZENICABLOG/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button