DestinacijeMagazin

Hayat na tvrđavi Vranduk: Dragulj koji prkosi vremenu

Radi se o brdskom utvrđenju koje se sastoji od citadele sa glavnim tornjem i zidanama. Zidine su krile različite objekte za različite namjene a pronađeni su i ostaci “Dizdareve kuće”. Također, pronađeni su arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze.

Avanturistički filmovi su oni sa uzbudljivom pričom, novim iskustvom i egzotičnim lokacijama. Ako bi posmatrali našu historiju sigurno je da tlo države Bosne i Hercegovine za jedan takav film ogroman izvor materijala kao pojedinih deset drugih država zajedno.

Ostavština koju smo zatekli i uspjeli sačuvati kroz brojne sukobe na ovoj raskrsnoj zemlji pišu uzbudljive priče koje se za potrebe snimanja avanturističkog filma u Hollywoodu izmišljaju. Svaka posjeta historijskoj ostavštini kralja bosanskog stvara novi iskustvo iako se radi o istoj tvrđavi, oružju, oruđu… koje smo posjetili i vidjeli prije samo nekoliko dana.

Tragom definicije iz prve rečenice u ovoj srcolikoj državi imamo i egzotične lokacije. Više bh. gradova krije svoje dragulje u periferiji i uzvišenjima koji kriju ozbiljne i temeljne priče o postanku tog mjesta.

Ekipa Hayat.ba proteklog vikenda posjetila je tvrđavu Vranduk, desetak kilometara udaljenu nizvodno od centra Zeničko-dobojskog kantona – Zenice.

Iako podignuta krajem XIV stoljeća u jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne i danas svojom infrastrukturom prkosi vremenu. Nije ovo bilo kakva tvrđava, kao što i samo ime nosi značenje Vranduk izvedeno od riječi branduk što znači braniti bila je teško osvojiva u svoje zlatno doba. Spoznao je to Eugen Savojski 1697. godine tokom pohoda na Bosnu pa je zaobišao ovu tvrđavu kako bi se sačuvao od poraza.

Radi se o brdskom utvrđenju koje se sastoji od citadele sa glavnim tornjem i zidanama. Zidine su krile različite objekte za različite namjene a pronađeni su i ostaci “Dizdareve kuće”. Također, pronađeni su arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze.

Tvrđava Vranduk bila je banski ali i kraljevski grad. Služila je kako bi bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje.

Pored toga pisao je i o staroj vrandučkoj Džamiji Sultana Fatiha sagrađenoj nakon što su 1463. godine osmanlije osvojile Vranduk, koja se nalazi odmah uz tvrđavu. Veliki broj imama ove džamije su bili iz porodice Imamovića u Vranduku. U ovoj porodici se čuva berat izdan od strane bosanskog valije Silahdar Abdulah-paše, u mjesecu muharemu 1195. A.H. (1780. /1781.)

Velike impresije za simboličnu cijenu

Tvrđavu Vranduk može posjetiti svakog dana od 10 do 20 sati, prilagođeno je turistima. Cijena ulaznice za odrasle osobe je 3 KM dok je za studente 2 KM.

Za djecu do 14 godina i penzionere je simboličnih 1 KM. Također, djeca sa posebnim potrebama, RVI, osobe sa invaliditetom i članovi ICOM-a su oslobođeni plaćanja ulaznica.

Ukoliko se radi o grupnoj posjeti koja podrazumijeva preko 30 osoba cijena ulaznice za odrasle osobe je 2 KM, za sudente 1,50 KM.

Turistima je na raspolaganju i vodič a ono što posebno preporučujemo na kraju inspirativnog obilaska tvrđave i konzumiranja bogatog sadržaja jeste predah u obližnjem ugostiteljskom objektu na samom ulazu koji vam daje autentični srednjovjekovni ambijent uz bosansku kafu i pogled na munaru džamije sultana Fatiha te predivne prirode vrandučke kotline.

Projekat je sufinansiran od Vlade Federacije BiH.

/E.Fejzović/HAYAT/ZENICABLOG/

 

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button