Vijesti

Instaliranje novog ski-lifta na Ponijerima u februaru, Eko kuća obnovljena i spremna za turiste

Osim podrške Vlade FBiH, ističe, projekt je sa 350.000 KM podržala i Općina Kakanj te Vlada Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona sa 100.000 KM.

Ski centar “Ponijeri” kod Kaknja novu će skijašku sezonu ipak početi sa starim ski-liftom uz svoju, preko 1.000 metara dugu stazu, jer neće biti dovoljno vremena za instaliranje novog postrojenja – potvrdio je Feni direktor Javnog preduzeća Kulturno sportski centar Kakanj Mirza Mušija.

Kako podsjeća, nakon što su polovinom augusta potpisali ugovor s Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, koje im je dodijelilo 1.500.000 KM, uspješno su okončali postupak javne nabavke, a posao je dobila jedna njemačka kompanija. Nakon toga se pristupilo izradi idejnog i glavnog projekta te je ishodovana građevinska dozvola za pripremne i ostale radove, što im je oduzelo dodatno vrijeme.

-Mi smo imali optimističnu najavu da ćemo do početka sezone završiti sve pripreme, međutim, ova procedura zaista traje. Sve je išlo kako treba, ali ono ima svoje vrijeme. Problem je i što uposlenici njemačke firme koja je pobijedila na tenderu, 20. decembra idu na kolektivni godišnji odmor. Radove, ako nam to vremenske prilike budu dozvoljavale, možemo nastaviti tek u februaru naredne godine pa se nadam da ćemo od naredne sezone, kao što smo i priželjkivali, moći skijati i na novom ski-liftu – kaže Mušija.

Osim podrške Vlade FBiH, ističe, projekt je sa 350.000 KM podržala i Općina Kakanj te Vlada Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona sa 100.000 KM.

-Ove smo godine, uz podršku Općine Kakanj i ZDK-a, okončali adaptaciju Eko kuće Ponijeri koju je kao stari objekat kupila te na upravljanje našem preduzeću dodijelila Općina. Prošle smo godine uspjeli adaptirati caffe bar u tom objektu uz samu skijašku stazu, a za ovu smo sezonu uredili i osam apartmana za iznajmljivanje, za koje tek trebamo utvrditi cijene najma. Na trećem smo spratu, tačnije u potkrovlju, adaptirali i dva apartmana za smještaj omladinaca, planinara…Caffe bar planiramo, putem javnog poziva, iznajmiti i dati na upravljanje nekom privatnom preduzeću jer se javna preduzeća ne mogu baviti ugostiteljstvom – podvlači Mušija.

Sezona skijanja u Ski centru “Ponijeri”, koje je i jedino aktivno skijalište u ZDK-u te kao takvo atraktivno i za posjetu skijaša iz drugih općina i gradova tog i drugih kantona, zvanično počinje 15. decembra, ali Mušija kaže kako sezona počinje “kada bude snijega”.

Ponijeri su i “vazdušna banja” za stanovnike te općine pa je razumljivo da su proteklih godina, pojačano unazad pet-šest godina, uložena značajna sredstva za poboljšanje infrastrukture za skijanje i druge vrste rekreacije.

Uz skijašku stazu, urađena je staza za sankanje i rasvjeta pa se organizira i noćno skijanje, a prošle je godine nabavljen i još jedan polovan “ratrak” za uređenje staze, što je omogućilo i veći broj dana za skijanje na Ponijerima.

/FENA/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button