Magazin

Kamene kugle u Zavidovićima – jedinstveni fenomen koji vrijedi posjetiti

Put ka kuglama je označen tablama. Sam prilaz mjestu veoma je dobro uređen, te ispred ulaza ima i parking namijenjen za sve posjetioce. Misteriozno mjesto koje morate posjetiti.

Fenomen kamenih kugli otkriven je na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, ali onaj koji najviše privlači pažnju avanturista zasigurno je onaj u Zavidovićima.

Sa čak šezdeset kamenih kugli u ovoj općini, ova lokacija predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi i u isto vrijeme najmisterioznije mjesto s obzirom na to da nema sigurnih i potvrđenih informacija kako su ove kugle savršeno preciznog oblika našle svoje stanište na ovim mjestima.

Ono što je posebno zanimljivo je da su mnoge kugle poredane uz potok u šumi što ih čini dodatno primamljivim za posjetiti i uvijek se nalaze veoma blizu jedna druge. U blizini Zavidovića nalazi se oko 20 manjih kamenih kugli, a samo mjesto je udaljeno oko 3 kilometra od centra grada.

Najveću kamenu kuglu ćete veoma lagano pronaći, samo na Google kartama ukucajte ‘A giant stone sphere’ i idite kuda vas vodi navigacija. Najveća je u Evropi, ima obim između 8 i 9 metara i teška je preko 30 tona. Vrijeme, svrha i način nastanka su nepoznati.

Put ka kuglama je označen tablama. Sam prilaz mjestu veoma je dobro uređen, te ispred ulaza ima i parking namijenjen za sve posjetioce. Misteriozno mjesto koje vrijedi posjetiti. /BONJOUR.ba/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button