Uncategorized

Kina kaznila Alibabu sa 2,8 milijardi dolara zbog kršenja pravila o konkurenciji

Kineske vlasti kaznile su tehnološkog giganta Alibabu sa kaznom od 2,8 milijardi dolara nakon istrage koja je utvrdila da kompanija krši kineske propise o konkurenciji i zakone o sprečavanju stvaranja monopola na tržištu.

Kineski državni mediji saopćili su kako je Državna uprava za regulaciju tržišta kompaniji Alibaba izrekla drakonsku kaznu zbog tzv. ekskluzivnih ugovora koje je kompanija potpisivala sa trgovcima.

Ekskluzivni ugovori onemogućavali su trgovcima da prodaju proizvoda vrše na platformama za online trgovinu koje su u vlasništvu konkurencije.

Kako se navodi, kazna od 2,8 milijardi dolara jednaka je 4 posto prodaje koju je kompanija ostvarila u Kini. Kazna od 2,8 milijardi dolara ujedno predstavlja i najveću izrečenu kaznu nakon iznosa koje su kineske vlasti odredile Qualcommu 2015. godine u iznosu od 975 miliona dolara.

Prema kineskim pravilima, kazne zbog kršenja ovakvih i sličnih pravila ograničene su do 10 posto godišnje prodaje kompanije.

Upravo ovakav pristup kineskih vlasti dio je plana predsjednika Kine Xi Jinpinga koji je najavio kako će se u 2021. godini Kina znatno više posvetiti “obračunu” sa tehnološkim kompanijama te je pozvao zvaničnike da pojačaju nadzor nad tržištem kako bi spriječili slične aktivnosti.

Nakon izrečene kazne, oglasili su se i iz kompanije Alibaba te su naglasili kako su predstavnici kompanije sarađivali sa vlastima te da prihvataju kaznu koju je izrekla Kina.

“Alibaba prihvaća kaznu i poslovat će u skladu sa zakonom. Također, nastavit ćemo jačati i usklađivati naše sisteme te ćemo u budućnosti kao kompanija još više rasti kroz inovacije”, naveli su iz Alibabe.

Pored Alibabe, u narednom periodu sličan ishod u odnosima s kineskim vlastima mogle bi doživjeti i ostale kompanije, dok su neke od njih već dobile određene kazne.

Među kompanijama kojima su već izrečene kazne ili se trenutno provodi istraga između ostalog su i SoftBank, Didi Chuxing, Baidu i Tencent. /KLIX/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button