Vijesti

Ljudi iz cijelog svijeta rado dolaze u Visoko: Bosanske piramide posjetilo više od 100.000 turista

Nastavljamo s radom, promocijom, ali i izgradnjom novih sadržaja, rekao je Osmanagić

Sami kraj turističke i arheološke sezone u Bosanskoj dolini piramida obilježen je otvorenjem dva nova sportska terena u parku „Ravne 2“, terena za basket i odbojku na pijesku, a ovo je bila i prilika da s osnivačem Fondacije dr. Semirom Osmanagićem rezimiramo još jednu uspješnu sezonu.

Svjetska atrakcija

– Iza nas je još jedna uspješna sezona koja nas je lansirala u svijet, ne samo zbog arheološkog i naučnog aspekta već i brojnih kulturnih, umjetničkih i sportskih sadržaja koje smo ove godine ponudili. Rekordne posjete su nastavljene, ali smo nastavili i s brojnim drugim radovima koji nam svake godine u Visoko dovode ljude iz cijelog svijeta – kazao je Osmanagić.

Prema njegovim riječima, u arheološkom smislu nastavljena su iskopavanja u tunelima Ravne 3, Ravne 4 i Ravne 5, a trenutno se rade georadarska snimanja i pokušavaju utvrditi ulazi u piramide i nove prahistorijske tunele koji su postali svjetska atrakcija.
Teniski turnir

U tome pomažu i brojni volonteri, kojih je ove godine bilo više od 100 iz 20 zemalja svijeta.

– Što se tiče turističke sezone, ona je bila na nivou prošle godine, tako da u ovoj očekujemo da do kraja godine imamo broj od 150.000 posjetilaca, a ta brojka bi bila i mnogo veća da nije bilo delikatne političke situacije, kako u našoj zemlji tako i u svijetu. Ipak, mi smo zadovoljni i nastavljamo s radom, promocijom, ali i izgradnjom novih sadržaja i organizacijom novih programa – rekao je Osmanagić.

Osmanagić je već za narednu godinu najavio spektakularni teniski turnir u julu, odmah nakon Vimbldona, na kojem očekujemo svjetska teniska imena predvođena Novakom Đokovićem. Tu su i brojni drugi sportski, ali i kulturni, umjetnički i muzički sadržaji koje pripremamo, a sve s ciljem da našim gostima ponudimo što bogatiji sadržaj.

Putovanje u Egipat

Tokom otvorenja novih sportskih terena upriličeno je druženje svih uposlenika. Osim poklona koje su dobili, za sve vodiče Fondacije bit će organizirani i putovanje te posjeta piramidama u Egiptu, što je još jedan zaista hvalevrijedan potez dr. Osmanagića.

/AVAZ/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button