Vijesti

Međunarodni dan turističkih vodiča: Ambasadorski posao i mahale i čaršije i države

Iznimno su bitni za promociju države jer veliki broj gostiju provede svoje vrijeme upravo uz vodiče uz koje i vezuju svoja sjećanja i utiske o zemlji.

Na inicijativu Svjetske federacije turističkih vodiča, prije tačno 33 godine, 21. februara, započelo je obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Prilika je to da još jednom podsjetimo na ovo zanimanje, koje je često potcijenjeno.

Turistički vodiči predstavljaju destinaciju, direktno utiču na povećanu potrošnju turista i zbog svog nastupa stvaraju emociju prema destinaciji koju turisti prepoznaju te je nose svojim domovima i dalje prenose prijateljima.

Iznimno su bitni za promociju države jer veliki broj gostiju provede svoje vrijeme upravo uz vodiče uz koje i vezuju svoja sjećanja i utiske o zemlji.

Poznati turistički vodič iz Zenice Affan Abazović kaže da je ovo jedan od dva najljepša posla na svijetu.

– Najljepši posao na svijetu. Ustvari jedan od dva. Drugi je planinarski vodič. Radim ga od 2007. godine, što je jedan fin život srednjoškolca do sada. Hiljade ljudi je hodalo iza mene i stajalo ispred mene. Radio, radim i radit ću ovaj posao kako najbolje znam i umijem, dok me Bog pomogne sa psiho-fizičkim zdravljem. Ovo je ambasadorski posao i mahale i čaršije i države. Ovo je jedna velika misija i hvala svima koji je podržavaju, a najviše mojoj porodici – napisao je Abazović na svom FB profilu.

/VIDIKOVAC/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button