Magazin

Vrhovi Balkana: Kako se proizvod vranički drveni ugalj i kakva je njegova veza sa ćevapima na Baščaršiji

Veličanstvena Vranica nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh je Nadkrstac na 2112 metara nadmorske visine. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i površinskim vodama. Na njoj se nalazi Prokoško jezero, koje je udaljeno od doma na Rosinju 6 km. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama.

Vranica je zasluženo dobila svoj prostor i u serijalu Vrhovi Balkana emitiranom u programu AlJazeere Balkans. Autori su istražili koliko zlata ima u utrobi Vranice.

Kemo Buntić otkriva kako se proizvodi vranički drveni ugalj i koja je njegova tajna veza sa ćevapima na Baščaršiji. Zbog ljepote i pitome ćudi Vranica je zanimljiva svim generacijama planinara, pa nije slučajnost da je upravo ondje održan i prvi festival planinarstva. Tri dana su se bosanskohercegovački planinari s gostima iz susjednih zemalja družili na Prokoškom jezeru, razmjenjivali znanja i vještine, veselili se životu i slavili ljepotu planine.

Na Prokoškom jezeru nalazi se i najviša evropska džamija, a efendija Pašalić do nje dolazi motorom u rokerskom stilu.

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button