Vijesti

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK refundirat će troškove kupovine Tocilizumaba

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, počev od sutra, 15. aprila, refundirat će svojim zdravstvenim osiguranicima nabavku lijeka Tocilizumab-Actemra za potrebe liječenja ležećih bolničkih pacijenata sa dokazanom kliničkom slikom aktivne infekcije Covid-19.

  • Odluka Upravnog odbora je da će biti refundirani troškovi za nabavku ovog lijeka od sutra, 15. aprila, što znači da neće biti retroaktivne refundacije troškova. Zahtjevi za refundaciju troškova bit će podnošeni u našim poslovnicama, a uz prilaganje originalnog računa iz apoteke potrebno je dostaviti i odluku o liječenju bolničkog pacijenta tim lijekom – kazala je pomoćnica direktora ZZO ZDK Haša Begić.

Ona ističe kako im nije poznato gdje se može nabaviti pomenuti lijek u ZDK-u, osim da ga je bilo u apoteci „Viola“ iz Tešnja, koja je ugovorna apoteka tog zavoda.

Međutim, napominje Begić, lijek ne mora biti nabavljen u apotekama s kojima taj zavod ima ugovor, odnosno da će troškovi refundacije biti podmireni svim zdravstvenim osiguranicima.

  • Mi smo i do sada, u strogo kontrolisanim uslovima, koristili taj lijek, kojeg su pacijenti sami donosili. Pokazao se solidnim u liječenju određenoj fazi Covid-pozitivnih pacijenata – ističe direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac. /FENA/

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button