Vijesti

ZDK: Pola miliona maraka za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture

Što se tiče gospodarskih subjekata, ukupno je uredno 16 zahtjeva, a sredstva su namijenjena za poboljšanje turističke usluge - na način da mogu da opremaju ugostiteljske objekte sa opremom i inventarom.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluke za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te za podršku razvoja ženskog poduzetništva u tom kantonu, koje putem javnih poziva realizira Ministarstvo privrede ZDK.

-Odluka za turističku infrastrukturu i suprastrukturu je u iznosu od 501.954 KM. Sredstva su namijenjena općinama i gradovima za turističku infrastrukturu, udruženjima i gospodarskim subjektima. Općine i gradovi su mogli aplicirati sa jednim projektom, a maksimalni iznos je 30.000 KM. Bilo je devet urednih zahtjeva. Što se tiče udruženja, maksimalan iznos po projektima je 10.000 KM i imamo četiri uredna zahtjeva. Što se tiče gospodarskih subjekata, ukupno je uredno 16 zahtjeva, a sredstva su namijenjena za poboljšanje turističke usluge – na način da mogu da opremaju ugostiteljske objekte sa opremom i inventarom. Maksimalan iznos po tom osnovu je 20.000 KM – napominje resorni ministar Zlatko Jelić.

Ministarstvo, podvlači on, ima “širok spektar djelovanja” što se tiče načina podrške privrednicima tog kantona.

Za podršku ženskom poduzetništvu, po odluci Vlade ZDK, bit će utrošeno 322.250 KM, a urednih zahtjeva je 120.

-Ovo su pravo imale samo naše poduzetnice. Maksimalan iznos potpore je 4.000 KM, a ovaj se vid potpore odnosi za refundaciju doprinosa – maksimalno osam mjeseci. Pravo apliciranja imali su vlasnici sa jednim ili dva uposlena – kazao je Jelić.

Osim prerađivačkih djelatnosti, ističe, “proširili su šifre djelatnosti” pa su mogle aplicirati i poduzetnice koje se bave uslužnim djelatnostima.

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button