Vijesti

ZE-DO kanton dobio Zakon o turizmu

Nakon nekoliko godina, turisti koji budu posjećivali ZDK će plaćati i turističku taksu od 2 KM, a što će omogućiti više sredstava za razvoj turizma.

Zakon je usvojen glasovima svih 29 prisutnih zastupnika na sjednici Skupštine ZDK-a, koja ima 35 zastupnika, zbog čega je ministar privrede Zlatko Jelić izrazio zadovoljstvo što je taj akt dobio i podršku svih zastupnika opozicije.

-Svi smo uvidjeli da imamo neuređenu ovu oblast, što se tiče propisa. Ovim zakonom izbjegli smo parafiskalne namete, nismo opteretili naše gospodarstvenike i fizička lica koja se bave turističkom djelatnošću, tako što smo u proračunu ZDK-a predvidjeli sredstva za rad Turističke zajednice ZDK. Osnivač TZZDK je Skupština ZDK, a omogućili smo i općinama i gradovima koji imaju potrebu da osnivaju turističke zajednice. Omogućili smo da se osnuje Turističko vijeće ZDK, koje će činiti predsjednik TZZDK te predsjednici općinskih i gradskih turističkih zajednica – naveo je Jelić.

Nakon nekoliko godina, turisti koji budu posjećivali ZDK će plaćati i turističku taksu od 2 KM, a što će omogućiti više sredstava za razvoj turizma. Turistička zajednica ZDK, za čije je osnivanje u budžetu tog ministarstva već osigurano 100.000 KM, trebala bi biti osnovana do kraja tekuće godine.

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button