Vijesti

ZE-DO kanton nakon sedam godina dobija Zakon o turizmu

Nacrtom se predviđa osnivanje Turističke zajednice ZDK-a te je omogućeno osnivanje općinskih i gradskih turističkih zajednica, što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo

Zeničko-dobojski kanton ubrzo bi trebao dobiti Zakon o turizmu. Javna rasprava je završena, tako da bi se zakon u formi prijedloga uskoro trebao naći pred zastupnicima u Kantonalnoj skupštini.

Ministar gospodarstva Zlatko Jelić, u obrazloženju tog dokumenta, podsjetio je kako još od 2015. godine ne postoji sličan zakon na nivou Federacije BiH pa su se u tom ministarstvu odlučili izraditi zakon za područje ZDK-a. Radi se, napomenuo je, o krucijalnom dokumentu za razvoj turizma na području tog kantona.

-Nacrtom se predviđa osnivanje Turističke zajednice ZDK-a te je omogućeno osnivanje općinskih i gradskih turističkih zajednica, što ranije zakonsko rješenje nije dozvoljavalo – podvukao je.

U cilju koordinacije aktivnosti TZZDK-a i turističkih zajednica općina i gradova, predviđeno je i formiranje Turističkog vijeća ZDK, koje će činiti direktor TZZDK, direktori ili ovlašteni predstavnici lokalnih zajednica te jedan predstavnik Ministarstva privrede ZDK.

Osnivač TZZDK na prijedlog Vlade ZDK bit će Skupština ZDK. Vlada ZDK je, dodao je Jelić, već za ovu godinu osigurala 100.000 KM za finansiranje “redovnih troškova TZZDK”. Pripremne poslove za formiranje TZZDK obavit će Ministarstvo gospodarstva, a sjedište će biti u Zenici.

Boravišna taksa iznosit će dvije KM, a sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse, raspoređivat će se na način da će 70 posto tog iznosa pripasti turističkim zajednicama ili nadležnim službama za turizam u loklanim zajednicama, a 30 posto će pripadati TZZDK-a.

Donošenjem ovog zakona, pojašnjava Jelić, naplatom boravišne takse povećat će se i javni prihodi. Očekivanja su da će na godišnjem nivou, po tom osnovu, biti prikupljeno oko 150.000 KM.

-Bitno je naglasiti da Nacrt zakona o turizmu ZDK-a ne propisuje obavezu gospodarskih subjekata za plaćanje članarine turističkim zajednicama, a što je predstavljalo jedan od niza parafiskalnih nameta koji dodadatno opterećuju gospodarstvenike – pravna i fizička lica. Tekst zakona obuhvata pet dijelova sa 11 poglavlja – kazao je Jelić.

Slični članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button